Mindfulness

2009 eller om det var tidigare än så, fick jag en fråga av en vän om jag ville gå en kurs i Mindfulness i Ola Schenströms regi på Mindfulnesscenter i Luleå. Nyfiken som jag är var jag på, och kände även att det kunde vara något för mig då livets hjul rullade på rätt fort. Ganska snabbt anade jag att jag inte bara skulle gå den här kursen, utan vidareutbilda mig till Mindfulnessinstruktör.

Jag håller kurser i mindfulness för privatpersoner och för företag. Vi träffas vid åtta tillfällen i mina företagslokaler eller på plats hos er om så önskas, mellan träffarna gör deltagarna mindfulnessövningar på egen hand.

Jag arrangerar föreläsningar om mindfulness och miniretreat på fyra timmar.

Eftersom jag i stort sett hela mitt yrkesverksamma liv jobbat inom pedagogikfältet, såg jag snabbt en koppling till förskolan och skolans värld när det gäller mindfulness. I samarbete med Mindfulnesscenter har jag tagit fram ett utbildningskoncept i hur man kan arbeta med mindfulness i förskola och skola. I första hand utbildar vi mindfulnessinstruktörer i hur de kan utbilda pedagoger, men jag tar även på mig uppdrag att själv utbilda i förskola och skola. Jag har arbetat med mindfulness på en skola - i en förskoleklass, årskurs 2 och i årskurs 3 med goda resultat.

Jag har även arbetat fram övningar till två CD-skivor för barn mellan 4 -7 år och 8 -12 år, som finns att köpas här.

Här finns en intervju med mig som  handlar om mindfulness.

Vad är då mindfulness?

Hur ofta är du här och nu? Hur ofta är du i dåtid eller framtid? Jag skulle tro att en hel del av oss oftast är dåtid eller nutid.
Känn efter hur känns det just nu? Vad hör du för ljud runt omkring dig? Hur doftar äpplet som du tar till mellanmål? Hur känns det när du medvetet tar en bit av äpplet och tuggar? Hur smakar det? Att bli medveten behöver inte vara krångligare än så.


Vad är Mindfulness? Det handlar om att vara mer närvarande i nuet. Alltså att kunna rikta uppmärksamheten mot nuet och att vara avspänd och vaken inför det som sker här och nu. För det är i nuet vi lever; det förflutna är förbi och framtiden har ännu inte inträffat. Man får lära sig att vara öppen ocn nyfiken och att man faktiskt inte redan "vet" vad allt betyder och vad alla menar.

Mindfulness kan hjälpa en att minska onödig stress som är skapad av ens egna tankar och av sådant som man inte kan påverka. Det kan också hjälpa en att bli mer kreativ och konstruktiv i det dagliga livet.
Mindfulness är vetenskapligt beprövat likaväl som det vilar på en erfarenhet som sträcker sig tusentals år tillbaka i tiden. Mindfulness är ett förhållningssätt till livet.

De vanligast anledningarn till långtidssjukskrivning i Sverige är smärttillstånd och psykisk ohälsa, vilka är besvär som ofta är stressrelaterade. Mindfulness har visat sig verksamt på alla dessa områden och kan utgöra ett kraftfullt komplement till psykoterapi och läkemedel för en mycket stor grupp människor. Mindfulness kan hjälpa dig att bli mer närvarande i nuet. Det kan vara ett sätt för dig att hitta tillbaka till dig själv och det som är viktigt i ditt liv. För om du inte lever här och nu, när ska du då göra det?

Här kan du se en kort presentation om mindfulness och varför mindfulness kan räknas som en superkraft:

 

Är du intresserad av att veta mer? Ta kontakt med mig: ullakarinlundgren@gmail.com