Boken

En bok växer fram.

Hösten 2013 får jag ett mail av Annika Claesdotter som arbetar på Lärarförlaget i Stockholm, som frågar om jag är intresserad av att skriva en bok om digitala verktyg i förskolan. Jag går igång direkt, för jag har funderat en tid på att skriva en sådan bok och har saknat en bok som går lite med på djupet när det gäller vad mediepedagogik i förskolan kan innebära och inte bara en bok med apptips, men jag har inte riktigt haft tid att ta tag i att skicka in ett utkast till något förlag. Vi träffas i Stockholm en tid senare för ett första brainstormingsmöte. Vi diskuterar om jag ska skriva boken själv eller om det ska bli en antologi. Alternativ nummer 2 kommer vi i rätt snabbt överens om att det ska vara. Jag får fria händer att headhunta mina medskribenter, vilket går rätt fort då jag nästan på en gång ser dem framför mig. Mail skickas ut från mig till personer runt om i Sverige där jag beskriver bokidén och frågar om de vill vara med. Och de vill de! Mina medförfattare är personer som jag själv handlett och arbetat med, som jag lyssnat på när de föreläst och sådan som jag följt och kommunierat med via sociala medier.

Skrivprocesserna drar igång och pågår parallellt. Många mail skickas mellan mig, mina medskribenter och Annika på förlaget. Vi skriver, läser, ger feedback, korrigerar, mailar, läser igen, feedackar osv. Väldigt intensivt och inte alltid helt lätt, men hela tiden roligt, intressant och meningsfullt!

Annika kommer upp till Piteå i augusti 2014 och vi ses i mina företagslokaler och på min stuga och pratar texter, fotografier, omslag, layout, ordningen på kapitlen och den stora frågan vad ska boken heta? är en del av vad vi avhandlar och så njuter vi av en fantastisk norrbottnisk solnedgång. 

Så kommer då hösten - helheten och alla detaljer börjar falla på plats och boken går på provtryck. I december kommer så boken äntligen ut till försäljning och vi startar en grupp på Facebook med samma namn som boken - Mediepedagogik på barnens villkor där vi tillsammans kan dela tankar och idéer, reflektioner m.m.

Nu är det april 2015 bokens första upplaga har sålt slut och boken har tryckts upp på nytt. Det känns som om det fanns och finns ett behov av boken och att den kom i rätt tid. Det är väldigt glädjande att den även används på en del lärarutbildningar runt om i Sverige. Här kan du köpa boken.

För mig och många av mina medskribenter har boken gett ringar på vattnet i form av utvidgade nätverk, föreläsningsförfrågningar, nya böcker som är på gång m.m. vilket känns mycket roligt!

Själv bär jag på några böcker till i mitt huvud, får vi se om jag får ut det genom mina fingrar här framöver :)

Här kan du läsa några recensioner av boken: