Texter

Mellanrum
Det är just i mellanrummet mellan det trygga och det okända som förändringar kan äga rum. Det är där de nya tankarna föds som kan leda till oanade möjligheter!

 

Förändring   
- Ja, du har då blivit så förändrad sedan du utbildade dig inom AyurVeda...!

Är förändring och personlig utveckling alltid positivt?
Kanske inte för omgivningen, särskilt inte om du alltid varit en ja-sägare. En person som alltid sagt ja, fast kroppen och sinnet skrikit NEJ! För du vill ju vara en person att räkna med, en som man kan lita på i alla väder i stort sett vilken tid på dygnet som helst. Du är minsann en som inte sviker när omgivningen kallar efter både det ena och det andra. För om du inte ställer upp, oavsett hur du mår, vad än du har inplanerat eller om du faktiskt inte hade planerat något - utan du skulle bara vara för en gångs skull så är du ju då en person som inte är att räkna med. Och du vill vara en person att räkna med! Du vill vara en person en som gör skillnad för andra, som finns där för dem - nära och kära, på jobbet, i bekantskapskretsen och i vidare bemärkelse.

Vad händer då om du börjar säga ja till dig själv och livet (och inte jämt till alla andra)? Om din förändringsprocess gör att du utvecklas och tar mer ansvar för din hälsa och ditt välmående? Om du lyssnar in dig själv och kroppens signaler? Om du lägger in pauser med att bara vara? Om du på djupet lär känna dig själv med allt vad det innebär? Du kan få kommentarer som: Ja du har då blivit så förändrad... med ett eftertryck i rösten, med känslan att det inte är helt bra sett ur talande persons perspektiv, för du finns ju inte tillhands längre på samma sätt som tidigare. Du har börjat säga nej, kanske
inte till allt men på ett helt annat sätt än vad du gjort tidigare. Du står helt enkelt mer upp för dig själv utan att för den skull vara egoistisk.  

Förändring - titta på ordet: för ändring, man är alltså för en ändring av något slag. Det kan handla om relationer, din hälsa,
jobbet osv. Tänk dig motsatsen - ett liv utan förändring, ett evigt statiskt liv. Nej, tack! Ändå lägger många av oss tid och energi på att allt ska vara precis som det alltid har varit. Våga gå utanför din bekvämlighetszon - det är där magi kan inträffa! Våga tacka ja till livet och dig själv - livet blir roligare! Även fast vi kan känna att vi tar ett steg mot något okänt som vi ännu inte riktigt har grepp om, att det svajar betänkligt och att vi befinner oss i något sorts mellanrum innan vi får fast mark under fötterna igen, gäller det att ha is i magen och känna tillförsikt. Det är just i mellanrummet mellan det trygga och det okända som förändringar kan äga rum. Det är där nya tankarna föds som kan leda till oanade möjligheter.

Redan i slutet av 500 f.Kr. sägs den grekiska filosofen Herakletios ha sagt: Det enda beständiga är förändringen. Han lär också ha sagt: Man kan inte två gånger kliva ner i samma flod. Det är en fin bild för det föränderliga, denna ständiga ström. Tittar vi då närmare på oss själva, kanske vi kan se hur vi förändras själva i takt med tiden. Inte nödvändigtvis vänder kappan efter vinden, utan att vi idag ser både på oss själva och vår omgivning med andra ögon än när vi var tonåringar eller hur vi såg på saker och ting bara för ett år sedan. Våga vara nyfiken på dig själv och ha tålamod med dig själv! Våga
lära dig nya saker, satsa på din hälsa och ditt välmående, för det finns bara en som du! Och du är viktigt och värdefull!

Och ja, jag har förändrats sedan jag lärde mig AyurVeda - och jag gillar det!